Is AI training for employees mandatory?

No. The EU AI Act contains no general training obligation and prescribes neither duration, form nor provider of a training. What Article 4 has required since 2 February 2025: companies must take appropriate measures to promote the AI literacy of their employees. A training can be useful for that, but is not automatically prescribed.

Not sure whether this applies to your company? Five short questions →

Why the question is justified all the same

Because “not mandatory” does not mean “irrelevant”. Three things are unchanged: data protection (customer data or other confidential information must not be entered unchecked into public or unapproved AI tools – with or without the AI Act), the duty of care of management, and liability when something goes wrong. And a question that does not come from the law but from insurers, customers and auditors: “How did you make sure your people can do this?” “They manage” is not an answer anyone writes down.

What the law does not prescribe

  1. No particular training – neither duration nor form nor provider.
  2. No literacy level, no assessment, no certificate.
  3. No AI officer, no registration, no notification.
  4. No specific fine for missing AI literacy.

The current version makes it clear: companies must take appropriate measures to promote AI literacy. How they do that depends on the AI tools in use, the risks and the prior knowledge of the employees. Article 4 in detail · What else the AI Act regulates for companies

What a company sensibly does

  1. Rules. One page: which tools are allowed, what may go in, what never, who checks results.
  2. Knowledge. A talk or workshop, two hours, with examples from your own everyday work – what belongs in an AI literacy training. Those who already know the rules from practice do not need it.
  3. Record. An assessment per employee that documents who showed what and when. At AI4Cert: 20 questions on the ground rules, three practical tasks with a real AI, around 30 minutes, also on a phone. Record with reference number, summary record for the company, seal for the website. Those who do not pass see what was missing – and the company knows where a training is really needed.

Register your company Why an AI literacy record?

Frequently asked questions

Is AI training for employees mandatory? No. The EU AI Act contains no general training obligation and prescribes neither duration, form nor provider of a training. Article 4 has required since 2 February 2025 that companies take appropriate measures to promote the AI literacy of their employees. A training can be useful for that, but is not automatically prescribed.

Is there a fine if employees are not trained? The AI Act names no specific fixed fine for Article 4; the Member States must provide for effective and proportionate measures in case of infringements. In practice the question comes up elsewhere first: after a data protection incident, in the customer's supplier questionnaire, in an audit or towards the insurer.

Is it enough if employees simply use AI in their daily work? If they know the ground rules – what must never go in, that results are checked, that responsibility stays with the person – yes. This can be documented through traceable records – for example rules, an instruction or an assessment. An assessment shows particularly concretely what employees actually know and can apply.

Do I have to hold an AI certificate? No. There is no official AI certificate and no obligation to hold one. A documented record is voluntary – and the simplest answer to the question of how the company has implemented Article 4.

Providers say Article 4 is “now mandatory” and requires “demonstrable AI literacy”. Is that true? Half of it. What is true: Article 4 has applied since 2 February 2025, to providers and deployers of AI systems – which includes a company that gives its staff ChatGPT or Copilot. The rest is not. The article contains no training obligation; training is one aspect among several the company is to take into account, alongside prior knowledge, experience and the purpose the AI is used for. The word “demonstrable” does not appear. Since the revision in July 2026 the wording is “promote”, no longer “ensure”. And no provider is authorised to certify AI literacy “under Article 4” – there is neither an official body nor an accreditation for that. The European Commission itself says in its questions and answers on Article 4: no certificate is prescribed, measures should follow role and risk rather than one-size-fits-all training, and everything should be documented.

What a company should take from this: do not buy out of fear, but decide how it promotes the AI literacy of its staff and how it records that. That can be a training course, a briefing, an assessment – or a combination. Anyone reviewing an offer should look at two things: does it match what people in the company actually do with AI? And is there a check at the end of whether someone can work with it – or only of whether they watched a video to the end? A record is worth exactly what was done to earn it.